Dr Martens Kengät Netistä

85 osumaa

Maailmantunnetuin kenkä? Todennäköisesti. Toisen maailmansodan inspiroima, muttapunkkareiden suosituksi tekemä Dr. Martens on nykyään syyskelien ykkönen. Yhdistäne tyylikkääseen bomber-takkiin ja pillifarkkuihin, ja huipputrendikäsasukokonaisuus on valmis.

Tukea tohtorille

Palataan ajassa taaksepäinaina vuoteen 1945 asti, jolloin saksalainen armeijalääkäri Klaus Märtenssatutti ikävästi jalkansa ollessaan lomilla. Märtens ei ollut täysintyytyväinen tavallisten kenkien tukevuuteen ja vaimennukseen, ja päättiaskarrella oman kengänpohjan. Vaimentavana materiaalina hän käytti vahvaanahkaa ja rengaskumia.

Kengät tukivat lääkäriraukan jalkoja, mutta eivät myyneet kovin hyvin. Märtenssai apua vanhalta ystävältään Dr. Herbert Funckilta, ja he perustivat yhdessäyrityksen. Kenkien valmistukseen he käyttivät lentokentältä löytämäänsä ylijäämäkumia.

Asiat alkoivat sujumaanparemmin ja kysyntä kasvoi. Vastatakseen suureen suosioon herrat avasivattehtaan Müncheniin1950-luvun alussa. Ensimmäisen vuosikymmenen aikana kengätolivat uskomattoman suosittuja kotivaimojen keskuudessa. Jopa 80 prosenttiakaikista myydyistä kengistä päätyi naisten jalkoihin.

Mod-nuorison löytämä

Upean 60-luvun tehdessätuloaan uusi, jopa hieman yllättävä, asiakaskunta otti Dr. Martens -kengätomakseen. Skinheadit eli ”skinit” hakivat vaikutteita jamaikalaisilta ”rude boyseilta”ja brittiläisiltä mod-nuorilta. On tärkeää huomata, että tuohon aikaan skinheadienja rasismin välillä ei ollut mitään yhteyttä. Alakulttuuriin kuuluivatolennaisesti muoti ja musiikki, ei politiikka ja rasismi.

Toisen maailmansodan jälkeen elintaso kohosi, ja nuorilla oli enemmän varaapanostaa muotiin ja persoonalliseen tyyliin. Syntyi Mod-nuorisokulttuuri.Kaikilla ei kuitenkaan ollut yhtä paljon rahaa, joten monet nuoret loivatyksinkertaisemman tyylin: armeijakengät, pillifarkut ja ”Sta-Prest”-housut. Lyhyidenhiusten ja työläistaustansa vuoksi mod-nuoria kutsuttiin aluksi nimellä ”hardmods”, joka myöhemmin, vuoden 1960-luvun lopulla, muuttui skinheadiksi. Monilleskinheadeille Dr. Martens oli itsestään selvä valinta.

Muutaman vuoden kuluttua rasistit varastivat surutta skinheadien tyylin.Valitettavasti monet yhdistävät yhä bomber-takit, kengät ja kaljun rasismiin –ei muotiin.

Ylä- ja alamäkiä

Dr. Martens ei ollutsuosittu ainoastaan edellä mainittujen nuorten keskuudessa. Noin 30 vuottamyöhemmin grunge-kulttuurin edustajat kiinnostuivat kengistä. Elämme 90-lukua,jolloin Dr. Martens avasi majesteettisen liikkeensä Lontooseen, sekä valmistiyli 10 miljoonaa paria kenkiä!

Kymmenisen vuottamyöhemmin, 2000-luvun alussa, Dr. Martens menetti suosiotaan ja oli jopapelottavan lähellä konkurssia. Heikon taloustilanteen vuoksi yhtiö päättisiirtää kenkien valmistamisen kokonaan alkuperäismaasta Aasiaan, monien muidensuurien kenkämerkkien tavoin. Muutto oli pelastus sekä tuotemerkille, ettätukevia ja tyylikkäitä kenkiä kaipaaville jaloille.

Tänä päivänä Dr. Martensetenee täyttä höyryä eteenpäin. Vuonna 2012 merkki oli Iso-Britannian kahdeksankasvuvoimaisimman yrityksen joukossa. Toisin sanoen katu-uskottavatarmeijakengät ovat yhä kovaa huutoa. Footwaylta löydät lukuisia erilaisia Dr.Martens –kenkiä! Hanki uudet suosikkisi jo tänään.

Sivu 1 / 2

85 osumaa
Täällä surffatessasi hyväksyt evästeiden käytön.×